Chicagoguiden
1 Start
2 Om Chicago
3 Innan du reser
4 Resan
5 Chicagoguiden
6 Om oss
 » Hotell i Chicago           » Restauranger i Chicago           » Attraktioner i Chicago           » Shopping i Chicago           » Barer och klubbar i Chicago
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om Chicago
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i engelska
- Boka resa till Chicago
- Reseguidens startsida
- Hotell i Chicago
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Barer och klubbar
- Reseböcker & rese-tidningar

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

Om Chicago

Chicago i USA
Chicago, som är en av USA:s största städer, ligger i delstaten Illinois i norra USA. Staden är ett nationellt transportnav och räknas, tillsammans med New York och Los Angeles, till de viktigaste industri- och finanscentrumen i Nordamerika. I Chicago bor närmare tre miljoner invånare. Om man räknar in hela storstadsområdet ökar den siffran till närmare tio miljoner, vilket gör Chicago till ett av Amerikas och världens största stadsområden.

Staden har alltid varit en utpräglad invandrarstad med stor kulturell mångfald. Enligt officiella siffror är c:a en tredjedel av befolkningen svart (klart fler än det amerikanska genomsnittet) och en tredjedel av syd- eller centralamerikanskt ursprung. Alla officiella texter, och stor del av reklamen och liknande, ges på både engelska och spanska, i likhet med många sydligare delstater i USA.

Chicagos klimat liknar vårt svenska. Fina, varma somrar men risk för riktigt kalla och blåsiga vintrar med bitvis mycket snö. Snöröjningen fungerar dock mycket bra i området och vi rekommenderar er varmt att besöka Chicago året om. Chicago ligger i tidszonen CST (Central Standard Time), vilket innebär att tidsskillnaden jämfört med Sverige är -7 timmar. Valutan är naturligtvis USD, amerikanska dollar.

Historia

I mitten av 1700-talet beboddes det som idag är Chicago huvudsakligen av Illini, en indianstam. Under 1770-talet bosatte sig den första icke-amerikanska invånaren i området. Efter en överrenskommelse 25 år senare, blev Chicago officiellt en del av USA och år 1818 blev Chicago en del av Unionen. Själva staden grundades emellertid inte förrän sommaren 1833. Då var invånarantalet blygsamma 350 personer, men har sedan dess i princip haft kontinuerlig tillväxt. Under sent 1800-tal började de första skyskraporna se dagens ljus i stadskärnan. År 1973 restes världens då högsta byggnad – Sears Tower (nu Willis Tower), som tillsammans med åtskilliga andra höghus och skyskrapor än idag dominerar skylinen.
» Läs mer om Chicagos historia på Wikipedia

Kommunikationer

Frågan är om inte Chicago är den amerikanska stad med allra bäst kommunikationer. Till följd av dess centrala geografiska placering har staden blivit en naturlig samlingsplats för alla typer av olika kommunikationer. Här möts 41 järnvägslinjer med över 1500 tåg per dygn och tusentals flygplan.

Chicago har tre olika flygplatser, Chicago Midway, Chicago Rockford och O’Hare Intl Airport. O’hare är den största flygplatsen i området och även världens näst mest trafikerade flygplats (den är även USA:s näst största flygplats) med cirka 80 miljoner årliga passagerare.

Att ta sig runt inne i själva staden gör man smidigast med antingen taxi eller kollektivtrafik (om man nu inte vill promenera). Det finns inte lika många taxibilar som i exempelvis New York, men det aldrig ett problem att hitta någon. Det finns också hyfsade busskommunikationer med förhållandevis fina bussar som täcker in hela staden inklusive förorter. Till bussarna köper man 1-, 3- eller 7-dygnskort till bra priser. Vår favorit bland Chicagos transportmedel är dock tågen. Staden har en av världens största tunnelbanesystem (med åtta linjer, 173km spår och 151 stationer) och även mycket bra regionaltåg (METRA-tågen).

Flygbiljetter

» Hittar du här

Hotell

» Hittar du här

Valuta

» Hittar du här

Språk

» Snabbguide i engelska


 

 

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2010 | Sitemap | Annonsera | Kontakta oss | Om cookies | Chicagoguiden.nu - gratis resguide reseguide till Chicago i USA
Läs om Shedd Aquarium, Sears Tower (Willis Tower), Lincoln Park Zoo, Art Institute of Chicago, Field Museum of Natural History och mer i Chicagoguiden